“HOW OUR HISTORY UNITES US”

Осма работна среща – Portimao, Portugal –05.05.-11.05.2019

Учебна година 2018-2019

Съдържателен отчет

Осмата работна среща за проект „Как нашата история ни обединява”, 2016-1-UK01-KA219-024628_3 бе проведена от 5 до 11 май 2019г. в гр.Портимао,Португалия с домакини на срещата – училището партньор от Португалия  ESCOLA JUDICE FIALHO – Portimao, Portugal.

Проект “HOW OUR HISTORY UNITES US” обединява училища партньори от 10 страни с координатор на проекта училище“Birchfield school” – Yeovil от Великобритания.

На работната среща присъстваха координатори, учители и ученици амбасадори - представители на страните партньори: Великобритания, Испания, Франция, Италия, Литва, Португалия, Швеция, България. Бяхме посрещнати на летище Фаро, Португалия от Паула, координатор и директор на училището партньор от Португалия, след което отпътувахме с автобус за настаняване в гр.Портимао.

Срещата в Портимао бе осма поред за проекта и втората среща с ученици за проекта. Целта и програмата на срещата бяха децата от училищата партньори да се запознаят и комуникират помежду си, всички ние да се запознаем с португалското училище и учебна система, да обменим иновативни методи от учебната си дейност, да обсъдим предстоящите задачи и работата в сайта на проекта, да се запознаем отблизо с португалската култура и забележителности в района, да представим на място предварително подготвените от нас презентации по темата „Three famous: people, events, monuments” от нашите страни. До срещата всеки от партньорите имаше за задача да подготви и съответно публикува в сайта материали по темата.  

На 06.05.2019г. срещата започна с първото и толкова интересно и незабравимо пътуване с пиратски кораб.  През този първи ден на пътуване покрай живописните брегове и запознанства между децата амбасадори от проекта, бяха създадени много социални контакти, проведени много и интересни разговори на работния език на проекта – английски, беше поставено и началото на изучаване на думи и фрази от другите езици на партньорите.  спортни състезания. И първи стъпки в изучаване на италиански език.

След обед бяха проведени спортни състезания по мини голф между децата амбасадори. И отново комуникацията и затвърдяването на приятелските взаимоотношения бяха на високо ниво.

След вечерята децата бяха разделени в отбори с по един участник от всяка държава партньор и бяха проведени викторини с въпроси на тема „Какво видяхме и научихме днес?“ При съвместното обсъждане на въпросите и отговорите на английски език отново се затвърдиха приятелските отношения и работата в екип между учениците амбасадори.

На следващата сутрин – 07.05.2019г. представителите на всички страни партньори – учители и ученици отидохме в училище“ESCOLA JUDICE FIALHO” за провеждане на първата работна среща по проекта. След сърдечната церемония по посрещането бяхме разделени на групи, като всяка група имаше за водачи ученици от португалското училище. За всички нас бе организиран интересен и ползотворен ден. В двора на училището ни чакаха превозни средства и екипи на: полицията, бърза помощ, пожарната, гражданска защита, криминална полиция. Водени от португалските ученици слушахме интересни обяснения за работата на тези смели хора, задавахме въпроси, видяхме как и с какви средства се потушава пожар в града и горска среда, как се помага на пострадали в пожар и пътни инциденти хора, как се действа при разпознаване на престъпник, как се събират веществени доказателства, колко вида автомобили на бърза помощ има и др. Всичко, което досега бяхме гледали само във филмите или прочели в книги бе представено нагледно пред нас. И това не беше всичко. След демонстрациите в двора на училището, всички се събрахме във физкултурния салон и пред нас бяха представени действията, които трябва да следваме, за да помогнем на пострадал човек. С помощта на инструкторите и кукли в човешки образ и размер, се упражнявахме как да не загубим самообладание и какво да направим в екстремни ситуации, как да окажем първа помощ, при необходимост изкуствено дишане, на кого да се обадим.

Вечерта на същия ден всички амбасадори отново разделени, но този път с други деца в отбори участваха във викторина „Как да се държим и какво трябва да направим, за да помогнем на човек при спешен случай“. Така се затвърдиха знанията, получени през деня, а също така и работата в екип.

Сряда 08.00.2019г. бе денят, който всички, а особено децата очаквахме с голямо нетърпение. През този ден по програма бе организирано посещение на “Zoo Marine”. Логото на този невероятен морски зоопарк е “Together we protect”, а идеята на хората от персонала е да покажат на всички посетители, че трябва да опазваме околната среда и да се грижим за нея.Всички хора и най-вече децата трябва да бъдат тези, които трябва да опазват околната среда, за да оцелее флората и фауната, за да запазим на нашата планета за следващите поколения! След като видяхме и научихме много за различни видове екзотични птици, за делфините, морските лъвове и тюлените, за морските обитатели - различни видове риби, акули, скариди, морски растения. разгледахме различни видове морски животни и птици, присъствахме на няколко демонстрации. А именно: “Wings of the world” - демонстрация с ястреби и др. Птици;  представление с делфини и треньорите им под надслов“Together we protect; „Flying colours”- представление  с три вида папагали; представление с тюлени и морски лъвове; „Pirate show”- акробатично преставление.

Вечерта на същия ден всички амбасадори разделени в нови отбори участваха във викторина с въпроси от всичко видяно и научено през деня.

На 09.05.2019г. – четвъртия ден от работната среща отново бяхме топло посрещнати в училище “ESCOLA JUDICE FIALHO”. Разделени в групи и заедно с нашите водачи – португалските ученици посетихме различни класове и взехме участие в различни дейности. Първо видяхме как се съчетава полезното с приятното, а именно – как с каране на колело можеш да си направиш плодов шейк. След това посетихме и участвахме в:

-спортни занимания във физкултурния салон;

-игри и занимания в класна стая за деца със СОП;

-кабинет по химия и физика – разгледахме насекоми, растения под микроскоп, как се свързва ел.верига, как се осъществява свиването на телата, как изригва вулкан, „вълшебно мляко“, сила в пластмасова бутилка и др.;

-кабинет по математика – игри за развиване на въображението и ума;

-в следващия кабинет подреждахме пъзели с картини и формата на нашите страни;

-кабинет по португалски език – научихме думи на португалски;

-кабинет по английски, френски и испански езици – видяхме как учениците изучават съответния език, подготовката на костюми и шапки за различни дейности, тестове и викторини, които правят в часовете.

В следобеда на същия ден, по предложение на българския координатор, ние – българските партньори представихме нашата азбука пред партньорите. Ние сме единствените, чиято азбука - Кирилицата е различна от останалите. Българските деца амбасадори представиха нагледно нашата азбука в плакат и звук. Представиха и презентация за създателите на Кирилицата. Освен това представиха себе си като добри учители т.е. как само за три дни са научили италианските си приятели да броят до 20 на бълг.език, да задават въпроси, отговарят и използват някои фрази на бълг.език. Съответно италианските ученици показаха как те са научили българските деца да броят до 20, да използват някои фрази, да задават въпроси на италиянаски език. Така приключи дейността по изучаване на езици за деня.

Вечерта всички амбасадори разделени отново в нови отбори участваха във викторина с въпроси по биология, география, химия, физика, математика, езици от всичко видяно и научено през деня в португалското училище

Денят 10.05.2019г. бе нашият последен ден в Портимао преди отпътуването ни на 11.05.2019г. Поради стачка в португалските училища не можахме да продължим работната среща в училището. Сутринта всички заедно отидохме на разходка по крайбрежието. Времето мина приятно в разговори, снимки, разкази, споделяне на впечатления.

Следобед започна предвиденото по програма “Talent show". Още преди раб.среща, всички ние бяхме подготвили в своите страни танц, песен за този ден. Нашите деца амбасадори изпълниха народен танц „Чичово хоро“, облечени в еднакви блузки с народни мотиви. Второто ни изпълнение не беше на наша народна песен, а на известна песен на АББА, чрез която да изразим нашата благодарност към домакините за топлото посрещане, причтелството, чудесните дни, за всичко научено и преживяно от нас в Португалия. С промяна на текста от българския координатор, ние казахме “Thank you for the friendship!” и накрая “Thank you, Portugal!”

Вечерта от последния ден на работната среща координаторът на проекта Адам раздаде сертификатите на участниците, изказа нашата благодарност към координатора от Португалия Паола, португалските учители и ученици за хубавата организация, програма, за незабравимите дни прекарани в Португалия! След това децата амбасадори попълниха Evaluation form и дадоха своите оценки за проведената работна среща. Следваха песни, в които участвахме всички. И отново игри.

След като децата амбасадори бяха изпратени да си легнат и да си починат преди предстоящото пътуване на следващия ден, координаторите от всички страни партньори се събрахме на работна среща. Адам представи новите задачи за децата амбасадори до последната и заключителна среща в гр.Вилнюс, Литва. Говорихме и за последния раздел от задачи пред партньорите, а именно Европейски съюз, за разпространението на всичко извършено по проекта през тези три години, за участие на децата амбасадори в среща on-line и др.

Това бе вечер на сбогуването с домакините от Портимао, с приятелите – деца и учители от страните партньори. По време на работната среща бяха създадени много нови приятелства, бяха споделени прекрасни моменти, бе научено много – за португалското училище и история, за сърдечните хора от Португалия, за природата, храната, португалския език от който и ние вече знаем няколко думи! Довиждане Портимао, довиждане, приятели! Благодарихме от сърце за всичко, за прекрасното посрещане и организация, за сърдечния прием. Разделихме се със сълзи на очи с домакините и новите си приятели. Ще си пишем, ще продължим нашите новосъздадени приятелства, ще се срещаме и извън рамките на проекта.

На 11.05.2019г. отпътувахме с автобус от за Фаро заедно с децата и учителите от Италия, Испания и Литва. Останалите партньори отпътуваха рано сутринта.  Продължихме да рзговаряме за всичко – за срещата, за новите приятелства, за бъдещите срещи и в автобуса. На летище Фаро се сбогувахме с приятелите от Испания, на летище Франкфурт и с приятелите от Италия и Литва и всеки отпътува за родината си.

След завръщането ни в България и нашето училище, координаторът на проекта представи пред колегите си на Педагогически съвет подготвената презентация за  осмата раб.среща, снимки и видео. Разказахме за извършеното, видяно и нтаучено от нас на работната среща в гр.Портимао, Португалия. Децата участници в работната среща – две момичета от 6б и едно момиче от 7в клас също представиха презентация и разказаха за всичко, което са видели и научили на работната среща пред класовете си. Те разказаха и за своите впечатления, преживявания и новите си приятели. Координаторът представи презентациите и пред децата от 6ти и 7ми клас.

Направихме табло с материали от срещата, за да бъдат нашите дейности нагледни и достъпни за повече ученици, родители, местна общност.

Категории: Новини