На 03 октомври от 13:00 ч. ще бъде открита възстановената паметна плоча на Николай Лилиев на едноименната улица в кв. Лозенец. Преди това, в 11:00 ч. (с начална точка Народен театър „Иван Вазов“) ще се проведе последният Литературен маршрут за този сезон. Негов автор и водещ ще бъде писателят и драматург Георги Тенев, а разказът ще бъде посветен на една от най-значимите фигури в българската литература – поетът и драматург Николай Лилиев.

В дома си в Лозенец Лилиев е събирал Владимир Димитров-Майстора и Панчо Владигеров, писатели и актьори, поети и художници. Децата от квартала били сред най-големите му почитатели и чести посетители в дома му на ул. „Николай Лилиев“ 11.
Непосредствено до дома му ще бъде направена импровизирана сцена, където децата от училище “Николай Лилиев” са подготвили кратка програма. На откриването ще присъства кметът на Лозенец Константин Павлов, ще има четения на стихове от Лилиев, както и на негови преводи, разкази и спомени за него. Ще бъдат показани оригинали от писма и други документи. Ще има музикални изпълнения на кларинет. Всички гости ще бъдат почерпени с любимото разтворимо кафе на Лилиев.

Категории: Новини